Home
Administration
Articles
Dj's
Forum
Gallery
History
Reports
Schedule
Shop
Sounds
Shoutbox
SWRtech
SWR-TV

SPONSORS:

Sivu päivitetty - Last updated
09.07.2022

Home :: Articles :: Halpojen vastaanottoimien testi

Halpojen vastaanottimien testi

Scandinavian Weekend Radion henkilökunnalta on usein kyselty, että millä meitä oikein pystyy kuuntelemaan kun tavallisesta radiosta ei yleensä löydy SW-aluetta. SWR testasi nipun edullisia vastaanottimia joista löytyy SW alue. Vastaanottimien hintaluokka oli pääasiassa 10-50 euroa, mutta mukaan eksyi myös yksi scanneri vastaanotin sekä vanha maailmanradio. Marketeista löytyy muuten yllättävän paljon lyhyillä aalloila varustettuja radioita.

Kyseessä oli käytännön testi ilman sen tarkempia mittailuja. Testissä kokeiltiin millä ja miten asema kuuluu parin kilometrin päässä Liedenpohjan kylässä ja millä parinkymmenen kilometrin päässä, Virtain keskustassa.

Mitään valtavia eroja laitteista ei löytynyt, kaikissa olisi selektiivisyydessä parannettavaa, mutta eihän halvoilta radioilta voi aivan kaikkea vaatia.

Finly

Testin halvin laite oli R-Kioskien hintaan 9.95e myymä Finly. SWR:än kuuntelua onnistuu tällä ainakin muutaman kilometrin päässä, mutta kauempana voipi kuuntelu olla aika haasteellista. Hinta/laatu suhteeltaan kuitenkin oiva peli ja taajuuden haku on helpompaa kun radiosta löytyy digitaalinen näyttö. Radioon löytyy myös säätö yms. ohjeita webistä.

Kchibo

Testin toiseksi edullisin maailmanradio oli Kchibo jota ovat myyneet ainakin Hong-Kong:in myymälät, hinta on liikkunut 15-25 euron haarukassa. SWR kuului tällä radiolla parin kilometrin päässä puhtaasti, kun kyseessä oli 48 metrin taajuudet, 25 metriä kuului hiukan kohisten, mutta paremmin kuin Finly:llä. Kauempana oman antennin seuraksi tarvitaan hiukan lisää lankaa ennenkuin on edes toiveita saada SWR:ää kuuluviin. Taajuutta haettaessa digitaalinäyttö on positiivinen ominaisuus.

Grundig Musicboy 40

Tunnetummista merkeistä mukana oli mm. muutama Grundigin valmistama "keittiöradio" joista löytyy lyhyet aallot. Ääneltään testin parhaimmistoa ja hinta oli noin 35 euroa Anttilassa. Tällä vastaanottimella SWR kuului 2 km päässä hyvin 48:lta ja kohinaisesti 25 metriltä. Virtain keskustan tuntumassa 48:in sai juuri kuuluviin 12m lanka antennin kanssa.

Grundig Musicboy 180

Tämä Grundigin vastaanotin on ihme laite, siinä on sisäinen antenni. Ainakaan testaaja eivät löytäneet laitteesta antennia tai antenni liitintä. Kyseinen vastaanotin on mainio siinä mielessä, että yhtenä taajuusalueena radiossa on pelkkä 49 metrin yleisradioalue, mistä syystä taajuuden haku on huomattavasti helpompaa kuin radiolla missä samankokoisella asteikolla on laajempi esim 6-18 MHz alue. Ulkoisen antennin puute lienee syynä siihen että kumpikaan taajuusalue ei kuulunut tällä parin kilometrin päässä kuin kohisten. Kuuluvuus parani kun ulkoisen antennilangan toisen pään kiersi muutaman kierroksen radion ympäri.

Sony ICF-880

Tämä radio on jo muutaman vuoden vanha malli, joten tätä löytyy enää kirpputoreilta, ellei sitten jossain liikkeessä ole todella vanhaa varastoa.Tällä SWR kuului 2 km päässä puhtaasti, niin 25 kuin 48 metrillä. Virtain keskustan tuntumassa tällä ei kuulunut pihaustakaan edes 12 m lanka antennin kanssa.

Tämä on yli 10 vuotta vanha malli Sonyltä ja kuuluu sarjaan"saattaa löytyä kirpparilta". Meille se sattui mukaan testiin, koska tälläinen pyörii asemalla monitori vastaanottimena. Taajuuden valinta on helppoa kun on digitaalinäyttö ja näppäimistö. Tällä SWR kuului hyvin molemmilta taajuusalueilta kun oltiin parin kilometrin päässä asemalta, kauempana 48 kuului kohtalaisesti, mutta luonnollisesti paremmin hiukan pidemmän antennilangan kanssa.

Sony ICF-903L

Sony ICF-903L oli lienee testin kallein laite, mikäli mukana ollutta skanneria ja vanhoja laitteita ei lasketa mukaan. Kyseistä laitetta myydään 50-60 euron hintaa useissa suuremmissa marketeissa. SWR kuului tällä molemmissa testipaikoissa ihan teleskooppi antennillakin, 12m lanka antennin jatkoksi kauempana oli kuitenkin avuksi. Ääneltään kyseinen laite oli yksi testin parhaista.

ICOM

Tämän tulokset katosivat jonnekin, mutta ei se mitään....

Yhteenvetona voisin todeta, että lähialueella, siis lähinnä Liedenpohjassa, SWR:ää pystyy kuuntelemaan lähes radiolla kuin radiolla jos vain asteikolta löytyy lyhyet aallot.

Kauempana kuuntelua yrittäville voisi ensisijaisesti suositella jotain hiukan kalliimman hintaluokan maailmanradiota tai käytettyä laitetta, mutta jos edellä testatuista vastaanottimista joku pitäisi valita ykköseksi, niin se kenties olisi Sony ICF-903L. Finly taas on hinnaltaan niin huokea, että se kannattaa ehdottomasti ostaa testattavaksi.

Vastaanotinta hankittaessa kannattaa huomioida se seikka, että osaa edellämainituista vastaanottimista myydään myös ilman lyhytaaltoaluetta, tämä koskee ainakin Grundigin ja Sonyn laitteita.

Copyright: Scandinavian Weekend Radio 2003